Megatron Template

NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE

Pred nakupom kolesa vam v naši trgovini naredimo na kolesu nastavitveni servis oziroma "nulti" servis. Ta zajema nastavitev konusev, centriranje obročnikov, nastavitev prestav in zavor, preverjanje krmilnega ležaja, itd... Za brezhibno in varno delovanje kolesa je "nulti" servis obvezen. Če kopujete kolo drugje vam priporočamo, da ga tudi opravite.

Po opravljenih cca 200 km ali 30 dnevih od nakupa se oglasite na servisu, da vam opravimo servis kolesa in preverimo, če deluje vse brezhibno. Ta servis je za kolesa, katera so bila kupljena pri nas brezplačn in je pogoj za uveljavljanje garancije.

Priporočamo, da vsako leto kolo peljete na generalni servis. Priproročljiv čas je pozno jeseni ali v zimskem času, ker je takrat obseg dela manjši.

Posamezni deli kolesa so potrošni material (kot npr. veriga, konusi, pletenice, zav. gumice, ploščice zavor, zobniki…) in pomembno vplivajo na delovanje npr. menjalnika oz. zavor, zato vam priporočamo, da ne varčujte pri njih in jih po potrebi menjajte.

NAVODILA ZA ČIŠČENJE KOLESA

Poskrbite, da bo kolo vedno čisto. Ker je na kolesu veliko gibljivih delov, boste z rednim čiščenjem poskrbeli za daljšo življensko dobo svojega kolesa. Okvir kolesa čistite z vodo in milnico, uporabljajte mehko krpo ali gobico za čiščenje. Odsvetujemo uporabo pranja s curkom vode, ker lahko voda prodre do masti, katera se bo sprala. Pri čiščenju nikdar ne uporabljajte WD-40. Po vožnji v dežju kolo očistite, osušite s krpo in podmažite verigo. Plastične dele in sedež čistite samo z milnico. Pri čiščenju bodite tudi pazljivi do okolje. !

PREVERJAJTE TLAK V ZRAČNICAH

Tlak kontrolirajte vsakih 14 dni. Vedno je dobro imeti v zračnici na optimalni tlak. Optimalni tlak je označen na plašču. Če so zračnice premalo napolnjene, je obraba plašča hitrejša (ob straneh lahko začne pokati), hitreje lahko pride tudi do poškodbe obroča, pa tudi sama vožnja je na takem kolesu težja.

Ob predrtju zračnice priporočamo menjavo le te. Če imate pogosto prazno zračnico so lahko trije problemi (ventil spušča, obrabljen plašč, ostri predmet v plašču).

Več zaščite ponujajo plašči z kevlarsko zaščito ali pa zračnice s tekočino za mašenje lukenj.Pri montaži plašča bodite pozorni na smer vrtenja, ki vam jo prikazuje puščica na njem! Pri demontaži sprednjega ali zadnjega kolesa, stisnite skupaj zavorne čeljusti in odprite zaklopko zavor. Veriga naj bo spredaj in zadaj na najmanjšem zobniku, ko demontirate zadnje kolo. Zapiralec pesta ne sme biti preveč na trdo zategnjen, sicer stiska konuse pest.

Plaščem olje, maščobe in sonce zelo škodujejo!

VZDRŽEVANJE VERIGE

Pri vzdrževanju verige je pomembno, da jo redno oljimo, na približno vsakih 100 km ali 200 km. Primerni za uporabo so le posebni spreji za verigo koles. Za oljenje/mazanje verige NIKOLI ne uporabljamo strojnega olja (nase veže umazanijo s ceste) ali WD40 (razmaščevalec)! Pred podmazovanjem poskrbimo, da bosta veriga in zobniki čisti. Čista in podmazana veriga je pomembna za brezhibno delovanje menjalnega sistema. Naj opozorimo, da je veriga potrošni material, kar pomeni, da je praviloma potrebna menjava na vsakih 2500-3000 km, odvisno je tudi od tega po kakšnem terenu vozite ter kake verige uporabljate. V kolikor boste z menjavo verige odlašali dlje kot je priporočeno, bodo raztegnjeni členi verige poškodovali prednje in zadnje zobnike, katerih menjava je večji strošek!

Brezpredmetno je oljiti umazano verigo, saj boste s takim ravnanjem stvar le še poslabšali!

PREVERJAJTE ZAVORNE OBLOGE

Iztrošene zavorne gumice pomenijo obrabo obroča in tudi slabše zaviranje. Bodite pozorni na to, vaša varnost je na prvem mestu! Dobro nastavljene zavore so pogoj za varno vožnjo! V-zavore: zavorne obloge morajo biti poravnane z obročem in nanj pritiskati enakomerno in s celo površino obloge. Razdalja med oblogo in obročem mora biti 1,5 - 2mm in na obeh straneh čeljusti enaka. Razdaljo se nastavlja tudi s pomočjo nastavitvenih vijakov. Odstranite vse tujke iz zavornih oblog, ki bi lahko poškodovali obroč. Zavorne obloge postanejo s starostjo trde in kot take ne zagotavljajo varnega zaviranja. V takih primerih jih zamenjajte ne glede na obrabljenost. Včasih se lahko zgodi, da zavore cvilijo, ker so umazane zavorne obloge ali pa obroč ali pa so lahko nepravilno nastavljene zavore. Pletenice in bovdni zavor s starostjo ustvarjajo vedno večje medsebojno trenje, kar oteži zaviranje, oziroma potrebujemo več moči. Pletenice in bovdne zamenjamo na 2-3 leta.

Disk zavore: zelo važno je, da nove zavore pravilno utečete, zato se v prvih 500 km vožnje izogibajte močnejšemu zaviranju. V nasprotnem primeru zavore ne bodo optimalno utečene (lahko tudi začno škripati). Zavorna ploščica tu ne sme biti tanjša od 0,5 mm! Proizvajalci večinoma priporočajo menjavo zavornega olja na 2 leti.

SO KOLESA V RAVNOVESJU, POCENTRIRANA?

Najlažje to vidimo tako, da kolo obrnemo naokrog (naj stoji na krmilu in sedežu). Zavrtite obročnik in poglejte pri zavornih čeveljčkih( pri kolesih z disk zavorami si pomagamo z plastično vezico ali čem podobnim, naslonimo na vilico in približujemo do obročnika). Če vidite da opleta, ali se celo dotika in ustavlja na mestih, potem bo potrebno centriranje obročnika. To malo težje storite sami doma, če nimate za to primerne opreme in tudi nekoliko znanja. Če kolesa niso ravna, lahko pride do trajne deformacije obroča ali poškodbe zavor.

NAVODILA ZA PRESTAVLJANJE

Kljub temu, da je prestavljanje zelo enostavno, večina ljudi ne zna pravilno prestavljati oz. izbrati ustrezno prestavno razmerje. Pravilo je: vedno prestavljajte pri vrtenju pedal naprej, ker je verigo možno prestaviti z zobnika na zobnik le, če teče veriga naprej. Lepše prestavljanje se doseže pri zmanjšanemu pritisku na pedala.

Dovoljene kombinacije prestav:

• spredaj levi zobnik (najmanjši) – uporabljajte zadaj leve štiri skrajne zobnike (štiri največje),

• spredaj srednji zobnik – uporabljajte zadaj vse zobnike razen skrajno levega (največjega) in skrajno desnega,

• spredaj desni zobnik (največji) – uporabljajte zadaj desne štiri skrajne zobnike (štiri najmanjše).

Ostale kombinacije zaradi prevelikega odklona verige niso dovoljene (so t.i. mrtve prestave), saj lahko poškodujejo verigo, zobnike, menjalnik …Torej skrbite, da bo veriga tekla čim bolj ravno! To pomeni, da je število uporabnih kombinacij bistveno nižje od skupnega števila kombinacij! Pedalirajte z ustreznim številom obratov - vsaj 80 obratov/min za rekreativce oz. vsaj 110 obratov/min za tekmovalce. Zato izberite lažje prestave (in pri tem hitreje in mehkeje pedalirajte) kot pa „trše“ prestave. Pedaliranje z nizko frekvenco obratov ni učinkovito in značilnost neukih kolesarjev.

NASTAVITEV SEDEŽA

Pri nastavitvi sedeža malo eksperimentirajte pri iskanju idealne višine. Sedež naj bo vedno v vodoravni legi. Sedež pomikajte postopoma naprej/nazaj/gor/dol (po 3 mm) dokler ne ugotovite vaše optimalne pozicije! Če vas po kolesarjenju bolijo kolena, je razlog lahko tudi ta, da je vaš sedež nameščen prenizko. Ko poganjate pedala mora biti vaša noga, ki je bližja tlom, skorajda do konca iztegnjena (90%). Splača se potruditi in ugotoviti osebno optimalno nastavitev. Sedežno oporo smete izvleči zgolj do označene gornje meje, sicer lahko okvir poči. Skrbite, da bo sedežna opora vedno namaščena!

IZBOR OPORE KRMILA

Za optimalno držo na kolesu si kupite oporo krmila take dolžine, ki vam ustreza (dobi se dolžine od 50 do 140mm – že 1 cm krajša/daljša opora se v praksi veliko pozna)! Neprava dolžina opore lahko rezultira v bolečem hrbtu ali vratu!

VZMETENJE

Nekatere izvedbe vzmetenih vilic imajo možnost blokade (lock-out). Tako vilico se sme blokirati pri vožnji po klancu navzgor (ne glede na tip poti) in pri vožnji po lepi asfaltni cesti. Vilica mora biti obvezno de-blokirana pri vožnji po klancu navzdol, sicer lahko pride do poškodbe vilice! Pazite, da ne bo v notranjost vilice prišla voda! Po vsakih osem ur uporabe naoljite (očiščeni) spoj med gornjo in spodnjo cevjo vilice s kvalitetnim sprejem za vilice. Drugo vzdrževanje pa prepustite svojemu serviserju, ki vam bo vilico najbolje vzdrževal (razstavil, podmazoval in očistil - priporočemo vsaj enkrat letno). Ne-vzdrževana vilica bo delovala občutno slabše kot bi sicer morala delovati in je lahko tudi nevarna za uporabnika, poleg tega se bo bistveno skrajšala življenjska doba vilice. Občasno kolo (če ima hidravljično vilico) shranjujte obrnjeno na glavo, da olje steče v protiprašna tesnila in namaže amortizer.

VARNA UPORABA KOLESA

Če kolo ni primerno vzdrževano, je lahko kolesarjenje nevarno. Odgovorni ste za tehnično uporabnost kolesa, zato bodite pozorni in pravočasno odpravite kakršnekoli nepravilnosti v delovanju. Na kolesu ni priporočljivo voziti tovora, ki bi vam onemogočal varno in stabilno vožnjo. Prepovedana je vožnja v dvoje! Kolesarite zgolj po urejenih kolesarskih stezah. Glavo vedno zavarujte s kolesarsko čelado, roke pa z rokavicami! Oblečeni bodite v namensko kolesarsko obleko, ki vas ne bo ovirala pri vožnji in vas bo hkrati zaščitila v primeru nesreče! Različne države imajo predpisane različne standarde za vožnjo v javnem prometu, zato se o tem pozanimajte pri vašem prodajalcu in glede na to pred uporabo dokupite predpisano opremo (npr. zvonec, luči, odbojna stekla itd.).Upoštevajte standarde za vožnjo v javnem prometu, zmogljivosti vašega kolesa, vaše sposobnosti in ostale udeležence v prometu.